MaiTé- het meisje en de vogel
  • King Kong
  • King Kong
  • King Kong

Apocalyps

Bij “MaiTé vertelt” kan je lezen:
“Ah ja, eerst heeft de mens het vuur uitgevonden, le feu! Formidable! En dan moest het nog formidabeler en kwam er elektriciteit, en in de plaats van la nature kwam béton. En uit dat beton ontstonden dan grote huizen en fabrieken, maar dat was niet genoeg, quoi, altijd maar meer en meer et de plus en plus en auto’s en des hélicoptères enzovoort enzoverder et ainsi de suite.
En dan wordt de natuur kwaad, quoi, très en colère! Ze stuurt monsters op ons af en alles gaat kapot, cassé, ook de huizen en de fabrieken en de auto’s en de helikopters enzovoort enzoverder et ainsi de suite …
En alles staat in lichterlaaie en alles wordt vuur en feu en iedereen gaat dood en ik ben nog maar helemaal alleen en ik moet vluchten naar een nieuwe wereld …
Ik pak een raket et je suis partie.”

MaiTé beschrijft hier het einde van de wereld, ook wel de Apocalyps genoemd.

In MaiTé – Het meisje en de vogel zie je hoe het monster Godzilla een grote stad verwoest. Alles gaat ten onder in vuur en vlam. Het einde van de wereld is nabij, en MaiTé vlucht als laatste met een raket naar een andere planeet. Op de planeet aarde blijven enkel nog de ruïnes van de menselijke beschaving over. Eén van die ruïnes het je misschien al eens gezien (op tv, tijdens de les op school, op het wereldwijde web …): de Atoombomkoepel.

 

De Atoombomkoepel

Op het einde van de voorstelling zie je de (schim van de) ruïne van een groot gebouw met een koepelvormig dak. Deze figuur is gebaseerd op een bestaand gebouw: de Atoombomkoepel, het vredesmonument in Hiroshima. Dit is één van de weinige grotere gebouwen die overeind zijn blijven staan na de aanval met atoombommen op Hiroshima en Nagasaki, twee steden in Japan, in 1945. Die atoomaanval betekende dan wel het einde van de Tweede Wereldoorlog, hij was enorm verwoestend. In Japan laat men de Atoombomkoepel staan, om ons blijvend te waarschuwen en ons er voorgoed aan te herinneren welke ravages ‘de bom’ kan aanrichten: ze kan de wereld in de as leggen.

In de voorstelling is Godzilla een metafoor voor ‘de bom’, net zoals hij oorspronkelijk bedoeld was: als protest tegen de atoombom en de gevolgen die deze bom voor de planeet aarde kan hebben. In de eerste film van Godzilla (in de jaren ’50) is Godzilla een groot monster dat ontstaan is uit nucleaire proeven. Wil je meer weten over de gruwel Godzilla, surf dan even naar de betreffende pagina op deze website.

 

Copyright © 2017 Spirelli VZW