MaiTé- het meisje en de vogel
Article 1
Article 1
 • Article 1

MaiTé, het meisje en de vogel

In den beginne was er niets. Afijn, niets. Het was vooral heel donker. Er was misschien wel iets, maar dat zag je niet want het was donker, duister en zwart.
Dus: in den beginnen was het donker. En toen, na den beginne, toen verscheen aan de horizon een klein lichtje. Dat werd groter. En breder. En de zaken werden duidelijker. En de bomen (ha! die waren er dus!) groeiden. En de dieren (ha!) kregen lange sierlijke schaduwen in het warme licht van de zon.
En MaiTé (het meisje, waarover het hier zal gaan, die was er dus ook!) stond op en ontdekte de palmbomen op Hawaii.

Een roadmovieschimmenspel dat met bizarre bokkensprongen danst op de exotische klanken van Martin Denny. Een absurd, darwinistisch scheppingsverhaal zonder woorden en met live muziek. De levenswandel van Maité, waarbij Godzilla, de giftige appel van sneeuwwitje, de eerste man op de maan en een gebraden kip (njam!) een rol spelen.

MaiTé verteld
 • MaiTé

MaiTé vertelt

Een luisterverhaal met Veerle Dobbelaere, Pieter Embrechts en
Dimitri Leue

Dit verhaal vertelt de avonturen van een meisje en een vogel. Tijdens de voorstelling wordt er niet gesproken, alles wordt verteld via schimmenspel en live muziek. Om je op weg te helpen in deze roadmovie, beginnen we met MaiTé zelf aan het woord te laten: klik op het afspeel symbool hierboven.
Attention! Enkel voor durvers … want als MaiTé vertelt, is dat met hier en daar een Frans(achtig) woord en overal een Parijs accent, want ze komt uit de Eiffelstad.

Accordeon muziek 'Coudes á coudes' - Papillon (Gwen Cresens)
Script - Bruno Vansina, Dimitri Duquennoy en Jaantje Verbruggen

Video 1
Video Icon
Schimmesnpel
 • MaiTé
 • The Dawn of Man
 • Charles Darwin
 • Vuur

Schimmenspel

Je vraagt je misschien af wat een schimmenspel is. Welaan: bij een schimmenspel kijk je als publiek naar schimmen, beter gekend als schaduwen. In het geval van MaiTé - Het meisje en de vogel kijk je naar de schaduwen van poppen. Schaduwen zijn, zoals jou wellicht al was opgevallen, altijd zwart of donkergrijs. Een schimmenspel geeft daarom geen superrealistische beelden, zoals pakweg de tv of de computer dat wel doen. Net dát maakt een schimmenspel mysterieus en magisch. Én uitdagend: je zal met je eigen fantasie datgene wat je ziet, verder moeten aanvullen …

Lees verder →

2001: A Space Odyssey
2001: A Space Odyssey

2001: A Space Odyssey

2001: A Space Odyssey is een speelfilm uit 1968. Het is geen film voor kinderen: hij gaat érg langzaam, is soms akelig spannend … en zelfs voor volwassenen niet altijd zo makkelijk te begrijpen. Deze film roept echter veel interessante vragen op, en laat op veel mensen een diepe indruk na. 2001: A Space Odyssey geldt als een mijlpaal in de filmgeschiedenis, en inspireert nog altijd veel mensen. Zo was hij ook een inspiratiebron voor MaiTé – Het meisje en de vogel, zowel visueel als inhoudelijk.

Lees verder →

De evolutie / Charles Darwin
 • De evolutie / Charles Darwin
 • De evolutie / Charles Darwin

De evolutietheorie

Je hebt deze afbeelding, of een variant erop, wellicht al eerder gezien. Ze beeldt de evolutie uit, dat wil zeggen: de ontwikkeling, van aap tot mens. Want wij mensen waren héél lang geleden (ergens in den beginne) apen. Afijn, de bomma van de opa van de overgrootopoe van het betovergrootmoeke van de oud-betovergrootvader van de stam-oud-betovergrootbonmama van de voor-edel-stam-oud-betovergrootpa enzovoort, dat was een aapachtige.
Charles Darwin (ondertussen ook een – minstens – betovergrootdinges) heeft deze evolutie ‘ontdekt’ en dus de evolutietheorie bedacht: de theorie die de ontwikkeling van het leven op aarde verklaart.
Op deze afbeelding zie je de verschillende stappen uit die evolutie van aap tot mens. In de voorstelling MaiTé – Het meisje en de vogel zie je die verschillende stappen op de tijdslijn dansen.

Lees meer →

Apollo Mission
 • Apollo

De Apollomissies

Al vele duizenden jaren kijkt de mens gefascineerd naar de maan, het meest opvallende hemellichaam aan de nachtelijke hemel. De beweging en omloop van dit hemellichaam werden reeds in de Oudheid zeer nauwkeurig bestudeerd.
Het Apolloprogramma (1961-1972) was een Amerikaans ruimtevaartprogramma om de mens op de maan te kunnen laten landen. Die eerste maanlanding was een feit in 1969, en werd door de hele wereld 'live' gevolgd op televisie. Het is misschien wel de meest symbolische gebeurtenis in de menselijke evolutie en kon dus niet ontbreken in MaiTé - het meisje en de vogel.

Lees verder →

Project Five
 • King Kong
 • King Kong

King Kong

In MaiTé (het meisje) en de vogel komen twee iconische, zeer bekende filmmonsters voor. Eén daarvan is King Kong, een fictieve bovenmatig gigantisch kolossaal reusachtige gorilla. Deze enorme mensaap neemt MaiTé mee op zijn vlucht voor een ander, nog ontzaglijker monster!

Lees verder →

Hirochima
 • Apocalyps
 • King Kong

Apocalyps

Aan het einde van MaiTé – Het meisje en de vogel zie je hoe de ontzaglijke Godzilla een grote stad verwoest. Alles sneuvelt en gaat ten onder in vuur en vlam, in vonken, in brand, in de fik.
De Apocalyps, ook wel het einde van de wereld genoemd, is nabij en MaiTé vlucht als laatste overlevende met een raket naar een andere planeet. Op de planeet aarde blijven enkel nog de ruïnes van de menselijke beschaving over …

Lees meer →

Godzilla
 • Godzilla
 • Godzilla
 • Godzilla

Godzilla

Bij King Kong kon je lezen:

"In MaiTé -het meisje en de vogel komen twee iconische, zeer bekende filmmonsters voor. Eén daarvan is King Kong, een fictieve bovenmatig gigantisch kolossaal reusachtige gorilla. Deze enorme mensaap neemt MaiTé mee op zijn vlucht voor een ander, nog ontzaglijker monster!"

En tadaaa … hier zijn we dan aanbeland bij dat ander, nog ontzaglijker monster: Godzilla! Godzilla is een fictief, enorm groot en enorm beroemd (euh, berucht?) monster dat opduikt in films, televisieseries, strips, boeken en computerspellen wereldwijd. Ook in MaiTé -het meisje en de vogel doet Godzilla waar hij goed in is, namelijk: alles vernielen en vernietigen!

Lees verder →

Exotica
Martin Denny / Exotica

Papa Exotica

De muziek in MaiTé – Het meisje en de vogel is gebaseerd op het repertoire van Martin Denny (1911–2005). Martin Denny, een Amerikaans muzikant, wordt de vader van de exotica genoemd: exotische achtergrondmuziek die een mix is van allerlei etnische stijlen. Deze filmische muziek past wonderwel bij het betoverende karakter van het schimmenspel.

Lees verder →

Orchestra Exotica
 • Orchestar Exotica
 • Pierre Vervloesem
 • Bruno Vansina
 • Frank Van Eycken

Orchestra Exotica

Orchestra ExoticaDe muziek in de voorstelling MaiTé – Het meisje en de vogel wordt live gespeeld door het Orchestra Exotica. Exotica, hoewel dat zeer exotisch klinkt, betekent zeer spijtig genoeg niet dat de orkestleden uitgedost in strooien tutu’s en Hawaïaanse bloemenkransen hun instrumenten bespelen. Het zou anders zeer schoon om zien geweest zijn. Dit is een exotisch orkest omdat ze aan de slag (blaas, tokkel, strijk …) gaan met het muziekgenre exotica. Over die muzieksoort kan je meer lezen bij Papa Exotica (Martin Denny).

Lees verder →

Help

 

Help

Klik op de verschillende tegels en kom zo stukje bij beetje alles over de voorstelling MaiTé (het meisje) en de vogel te weten. Je kan vanaf elke tegel ook verder (of terug) gaan naar de volgende (of vorige) tegel (door de pijlen links bovenaan aan te klikken).

Wil je over één van de tegels nog meer weten dan wat je op het eerste gezicht te lezen krijgt, klik dan onderaan op Lees meer → (deze link gaat bijvoorbeeld naar MaiTé vertelt).

Je komt hier en daar misschien woorden tegen die je niet meteen begrijpt. Daarom hebben we voor een aantal woorden een verklaring voorzien: je zal merken dat ze onderlijnd zijn. Als je over onderlijnde woorden gaat met de muis; of als je deze woorden aantikt, krijg je meer uitleg over het woord in kwestie. Een voorbeeld: Hawaii.

Copyright © 2017 Spirelli VZW