MaiTé- het meisje en de vogel

MaiTé vertelt

Een luisterverhaal met Veerle Dobbelaere, Pieter Embrechts en Dimitri Leue.

 

Bonjour … je suis MaiTé. Ik ben une fille. Ik ben heel maigre en jij ziet me altijd in het zwart. Ik ben l’ombre, de schaduw, van mezelf, en fait. Aan mijn armen en benen hangen lange stangen waaraan getrokken, geduwd, getireerd en gepousseerd wordt. Maar ik vind het niet raar dat men trekt, duwt, tireert en pousseert aan mes bras et mes jambes. Zonder die stangen zou ik niet kunnen bougeren … en niet kunnen bewegen is heel vervelend als ge in uw neus wilt peuteren!

MaiTé

Ik ben het hoofdpersonage in la performance MaiTé - het meisje en de vogel. Dit verhaal gaat dus over mij … oui oui … moi, ikke, bibi! En het gaat niet over de vogel! Die ziet er misschien wel uit als een magnifique roofvogel, maar hij is au fond een dom kieken!
Maar MaiTé - het meisje en het dom kieken is misschien niet zo’n goeie titel voor een verhaal?

Soit

In het begin van l’histoire bestaan de mensen nog niet, er zijn seulement apen. En die singes moeten vechten tegen een dinosaurus. Dat kan dus eigenlijk al niet, c’est vraiment impossible, want apen en dino’s hebben nooit tegelijkertijd rondgelopen … Mais dans une histoire tout est possible, in een verhaal kan en mag alles, ok?
Enfin nuja soit, die apen hakken die dinosaurus waartegen ze combatteren in de pan. TSJAKKA.
Ze eten hem op, want hij is dus gehakt dans la casserole, haché in de pan (njam!) en daardoor veranderen die apen in mensen en hup: daar ben ikke, moi, bibi!
De eerste mens was een meisje dus … voilà. C’était MaiTé, la fille. C’était moi. Ikke. Bibi.

De menselijke evolutie

Eerst woon ik dans une grotte, maar daar krijg ik het een beetje koud. Ik stook een vuurtje contre le froid, supercool, met rook en al et ainsi de suite.
En dan gebeurt er iets raars. Ik sta plots pardoes soudainement in een huis!?
In dat huis brandt er ook een vuurtje en waar vuur is, is rook … nee, dat is andersom n’est ce pas. Il n’y a pas de fumée sans feu.

Er komt een oude vrouw - ding dong - aan mijn deur (oui, ma porte, ik heb er dan maar ineens mijn huis van gemaakt) met een rode appel … en ja hoor, er wordt getrokken en geduwd en getireerd en gepousseerd aan de stangen van mijn armen en benen en ook aan die van mijne kop, sapristie, ma tête, dat betekent dat ik moet eten van wat duidelijk een GIF-TI-GE appel is?! Doet dat een belletje rinkelen, ça ne te rappelle rien, manger d’une pomme rouge venimeuse?

Vuur

En ik word zot, ah ja bien sûr, complètement folle. Hallucineren van al dat gif ... évidemment. Weet je wat dat is, hallucineren? Hallucineren lijkt op dromen, maar dan met uw ogen open en zonder te slapen en er gebeurt van alles dat niet kan en dat gebeurt dan precies echt! Tijdens mijn hallucineren splits ik bijvoorbeeld in tweeën, dans ik met een slang, enzovoort enzoverder et ainsi de suite. Confortable. Agréable. Voor het publiek. Pas pour moi, ikke, bibi.

Delirium

Ik verander in een zeemeermin, niet in Irène de sirène maar soit zo’n zeevrouw met een vissenstaart dus, in de zee of toch in grande eau.
Ik spoel aan op une plage en daar zit een grote aap. Die neemt me mee naar een vreemdsoortig landschap met fabrieken en van die dingen …

Ah ja, eerst heeft de mens het vuur uitgevonden, le feu! Formidable! En dan moest het nog formidabeler en kwam er elektriciteit, en in de plaats van la nature kwam béton. En uit dat beton ontstonden dan grote huizen en fabrieken, maar dat was niet genoeg, quoi, altijd maar meer en meer et de plus en plus en auto’s en des hélicoptères enzovoort enzoverder et ainsi de suite.

Power Plant

En dan wordt de natuur kwaad, quoi, très en colère! Ze stuurt monsters op ons af en alles gaat kapot, cassé, ook de huizen en de fabrieken en de auto’s en de helikopters enzovoort enzoverder et ainsi de suite …

En alles staat in lichterlaaie en alles wordt vuur en feu en iedereen gaat dood en ik ben nog maar helemaal alleen en ik moet vluchten naar een nieuwe wereld …

En in heel dat verhaal vliegt dat dom kieken van een roofvogel mij achterna … Tu te souviens le stupide poulet?

Soit.

Ik pak een raket et je suis partie.
Ik land op een andere planeet.
En daar vliegt dat dom kieken ook naartoe.
En ik heb koud en ik maak een vuurtje. Le feu! Formidable!

Apollo Mission

Et voilà, alles begint weer opnieuw. Tout recommence.

Of toch niet?! Pas?! Wie zijn dat? ... AAAAAAAAAAAH …

 

Accordeon muziek 'Coudes á coudes' - Papillon (Gwen Cresens)
Script - Bruno Vansina, Dimitri Duquennoy en Jaantje Verbruggen
Montage - Bruno Vansina
Stem opname - Roel Snellebrand

Copyright © 2017 Spirelli VZW