MaiTé- het meisje en de vogel
Over ons
Alien

Katrien Vandergooten

Acteur

Alien

Katrien Vandergooten

Katrien staat samen met Isabelle achter het scherm. Katrien en Isabelle brengen het schimmenspel tot leven: ze spelen met de marionetpoppen, bedienen de decors en zorgen voor een waar kleur- en lichtspektakel! Katrien bedacht ook enkele scenes met Bruno, en tekende een heel aantal bomen. Weetje: Katrien is madam Vansina. De vrouw van Bruno, dus. Als je op de benen van de twee acteurs let, want die kan je soms zien, zal je merken dat Isabelle en Katrien soms heel snel moeten zijn. Het lijkt wel of ze een hele dans uitvoeren tijdens het schimmenspel.

Alien

Isabelle Dekeyser

Acteur

Alien

Isabelle Dekeyser

Isabelle staat samen met Katrien achter het scherm. De organisatie van bewegingen (in de juiste volgorde, op het ritme van de muziek) van alle poppen en decorstukken is een hele klus. Als er weer gerepeteerd moet worden zegt Isabelle: “Allez vooruit ... weer een dagje schimmelen”, waarmee ze schimmenspel spelen bedoelt. Isabelle is ook een heel goede souffleur tijdens de optredens: als Katrien en Bruno weer dingen vergeten tijdens de voorstelling, gilt Isabelle bijvoorbeeld fluisterend: “Rook ... Roooooooook!”. Dat moet je trouwens eens proberen, gillend fluisteren. Da’s al fezelend brullen. Of al smiespelend schreeuwen. Niet eenvoudig!

Bruno Vansina

Bruno Vansina

Muzikant

Bruno Vansina

Bruno Vansina

Bruno is de bezieler van MaiTé – Het meisje en de vogel. Voor het maken van een schimmenspel bestaat er geen handleiding, je moet dus alles zelf bedenken, opzoeken, proberen, vallen en weer opstaan en doorgaan. Zo tekende en vervaardigde Bruno alle figuurtjes en decorstukken van het schimmenspel en hij knutselde ook met licht en schaduw …
Bruno beluisterde ook de muziek van Martin Denny; en schreef die muziek noot voor noot op, om deze met het Orchestra Exotica te kunnen bewerken en uiteindelijk ook te spelen. Muziek noot voor noot noteren is een harde noot om te kraken en heet ‘transcriberen’. Transcriberen is een monnikenwerk! Maar Bruno is daarom nog geen monnik. Af en toe, misschien.
Bruno bespeelt tijdens de voorstelling een hele reeks instrumenten: dwarsfluit, sopraan-, alt- en tenorsaxofoon, elektrische piano, klokkenspel, en – in navolging van Martin Denny – allerhande kleine, vreemde objecten, ook wel ‘parafernalia’ genoemd. Bruno is dus ook een muzikant, je mag hem gerust een multi-instrumentalist noemen.

Pierre Vervloesem

Pierre Vervloesem

Muzikant

Pierre Vervloesem

Pierre Vervloesem

Pierre speelt gitaar tijdens de voorstelling. Let goed op hem: hij speelt niet alleen fenomenaal, hij trekt soms ook gekke bekken. Pierre is virtuoos, maar zoals vaak het geval is met magistrale meesters, is Pierre een beetje ne rare. De andere leden van het gezelschap vragen zich soms af van welke planeet Pierre komt. Tot nog toe konden we dat niet achterhalen.
Pierre kreeg de uitgeschreven muziek van tijdelijke monnik Bruno en verzon hier nieuwe klanken en ritmes bij. De oude muziek van Martin Denny klinkt plots alsof ze anno 2017 werd geschreven!
Waarschuwing: zeg tegen je oma en opa niet dat de muziek van Martin Denny ‘oude’ muziek is, want exotica komt uit de jaren ’60 en ’70 van de vorige eeuw, net als jouw grootouders dus. Spreek liever over piepjonge, energieke, frisse, ‘60 is het nieuwe 20’- muziek die toch wat gefinetuned moest worden, zodat de jeugd ook meekan.

Frank Van Eycken

Frank Van Eycken

Muzikant

Frank Van Eycken

Frank Van Eyken

Frank speelt op de grootste instrumenten tijdens de voorstelling, namelijk de marimba en de vibrafoon. Dit zijn allerminst makkelijk te bespelen instrumenten, maar Frank is er een absolute meester in!
Bruno herinnert zich Frank nog van op het conservatorium – dat is een ‘hogere’ muziekschool zeg maar, voor mensen die van muziek hun beroep wensen te maken. Iedereen die op school kwam, hoorde door de open vensters Frank altijd oefenen. Frank oefende, repeteerde, praktiseerde, preludeerde, trainde … en ook vandaag, twintig jaar later, hoor je Frank vaak oefenen, repeteren, praktiseren, preluderen en trainen op zijn instrumenten!
Als je vindt dat Frank soms op de Mona Lisa lijkt: inderdaad! Als Bruno een fout speelt tijdens de voorstelling, heb jij het misschien niet gehoord, maar kan je dat wel zien aan het ingehouden glimlachje dat op Franks gezicht verschijnt.

Roel Snellebrand

Roel snellebrand

Techniek

Reol Snellebrand

Roel Snellebrand

Roel groeide als kind op ergens op de Griekse eilanden, op een surfplank. Nu zorgt hij ervoor dat de muziek die de muzikanten spelen ook goed overkomt bij de luisteraars in het publiek. Zo iemand noemen we een mixer: deze menselijke mixer mengt als het ware de geluiden opdat ze mooi samenklinken.
Voor de voorstelling MaiTé – Het meisje en de vogel bedient hij ook de lichten; hij zorgt dat de decors tijdig in de theaterzaal geraken; en hij waakt erover dat alles vlotjes verloopt en dat iedereen zich op zijn gemak voelt. Hij is buiten een menselijke mixer dus ook een vleesgeworden duizendpoot.
Heel af en toe zingt hij liedjes van Carlos Jobim, waarbij hij zichzelf op piano begeleidt. Super grappig, maar helaas durgt hij dat niet in deze voorstelling.

Alien

Dimitri Duquennoy

Regisseur

Alien

Dimitri Duquennoy

Dimitri is een acteur die veel ervaring heeft met poppenspel.
Op een dag begon Bruno (uitvinder, nu en dan monnik, multi-instrumentalist) aan zijn schimmenspel MaiTé – Het meisje en de vogel. Jongens, dat ging alle kanten op: te veel ideeën die hij niet geordend kreeg, te lange en dus te vermoeiende scenes (zowel voor de spelers als voor het publiek) … Hij riep Dimitri bij zich, en die zorgde ervoor dat van al die ideeën en scenes de essentie overbleef.
Dimitri werkte ook samen met Katrien en Isabelle om de bewegingen van poppen en decors zo mooi mogelijk te maken. Hij verzon ook totaal nieuwe scenes. Wij zingen soms voor deze meneer Duquennoy: Dimi Duckske zat op een krukske, krak zei da krukske en weg was Dimi Duckske! ... Dat vindt hij maar matig amusant, maar wij vinden dat geweldig geestig.

Alien

Jaantje Verbruggen

Schrijfsels

Alien

Jaantje Verbruggen

Jaantje (her)schreef al de teksten op deze website. Bruno is een zeer slechte schrijver, veel schgreivfauten kook!
Behalve tekstleverancier is Jaantje ook lerares voor leraars, meester- en juffenjuf, quoi. Of anders gezegd: ze leert mensen hoe ze moeten lesgeven en die mensen komen jullie dan wat ambeteren op school. We weten het, school is saai, maar Jaantje doet er alles aan om jouw schooltijd wat sprankelender te maken!
We moesten van Jaantje uitdrukkelijk vermelden dat er op deze website één stukje tekst is dat zij niet schreef, met name het stukje hierboven waar de woorden ‘school’ en ‘saai’ in dezelfde zin voorkomen.

Copyright © 2017 Spirelli VZW