MaiTé- het meisje en de vogel

 

Schimmenspel

Wat is schimmenspel

Een schimmenspel is een soort poppenspel of figurentheater, waar je niet veel voor nodig hebt: een lamp en een half doorzichtig scherm (bv. kalkpapier) of semi-transparant doek. Alles wat tussen de lamp en het scherm komt, werpt een schaduw op het scherm. Aan de andere kant van het scherm of doek bevinden zich de toeschouwers die naar de schaduwen kijken.

SchimmenspelSchimmenspel

 

 

Waar zou je als schimmenspeler mee kunnen spelen? Er zijn veel mogelijkheden:

Je maakt schaduwen met tweedimensionale (of ‘vlakke’) poppen:

Schimmenspel met poppenSchimmenspel met poppen

Je kon al op de website lezen hoe MaiTé, het hoofdpersonage uit dit schimmenspel, zichzelf beschrijft als tweedimensionale pop:

Bonjour … je suis MaiTé. Ik ben une fille. Ik ben heel maigre en jij ziet me altijd in het zwart. Ik ben l’ombre, de schaduw, van mezelf, en fait. Aan mijn armen en benen hangen lange stangen waaraan getrokken, geduwd, getireerd en gepousseerd wordt. Maar ik vind het niet raar dat men trekt, duwt, tireert en pousseert aan mes bras et mes jambes. Zonder die stangen zou ik niet kunnen bougeren … en niet kunnen bewegen is heel vervelend als ge in uw neus wilt peuteren!

 

Of, en dit heb je waarschijnlijk zelf al eens geprobeerd op de muur van bv. je slaapkamer of tegen een tentzeil ‘s nachts, je laat je handen het werk doen en je verkrijgt handschaduwbeelden:

Schimmenspel met handenSchimmenspel met handen

Er zijn meesters in het spelen met ‘hand puppets’. Bekijk bijvoorbeeld op YouTube eens het werk van Bob Stromberg of Raymond Crowe (of tik ‘hand shadow’ in de zoekbalk), je zal versteld staan!

 

En dan is er nog het Spaans schimmenspel: hiervoor gebruik je je hele lijf. Deze vorm wordt ook wel levend of menselijk schimmenspel genoemd.

Spaans schimmenspelSpaans schimmenspel

 

Je kan beelden van fenomenale performances door theatergroepen bekijken op YouTube, zoek maar eens naar filmpjes rond ‘shadow theatre’!

Als je hier nog meer over te weten wil komen en nog meer foto’s en filmpjes wil bekijken, bezoek dan zeker eens de Wikipedia-pagina over het schimmenspel, je zal er veel inspiratie uit kunnen opdoen! Of struin het wereldwijde web eens af in andere talen … bv. zoek eens naar théâtre d'ombres, shadow theatre, Schattenspiel, sombras chinescas, tеатр теней …

Let wel op dat je de pc of tablet waaraan je werkt, niet per ongeluk in een andere taal zet waar je kop noch staart aan kan krijgen …

Als je zelf aan de slag wilt gaan met een schimmenspel (zelf maken en uitvoeren), dan vind je daarover elders op deze website al enkele tips voor!

 

Copyright © 2017 Spirelli VZW