MaiTé- het meisje en de vogel
  • Apollo
  • Apollo
  • Apollo
  • Apollo
  • Apollo
  • Apollo

2001: A Space Odyssey

Deze film gaf de makers van MaiTé – Het meisje en de vogel ideeën, ingevingen en plannen over hoe ze de voorstelling aantrekkelijk konden maken voor jouw ogen. De film bezorgde hen ook gedachten, vondsten en invallen over welke boodschappen, verhaallijnen en thema’s ze in dit schimmenspel konden verwerken.

In deze film behandelt regisseur Stanley Kubrick moeilijke, maar zeer interessante onderwerpen zoals daar zijn de menselijke evolutie, technologische ontwikkelingen, buitenaards leven en reïncarnatie. Deze onderwerpen komen op verschillende manieren ook aan bod in de MaiTé – Het meisje en de vogel.

Wow ... dat zijn moeilijke woorden. Heb je al van deze woorden gehoord, heb je een idee wat ze betekenen? We helpen je een eindje op weg:

 

De menselijke evolutie

Bij MaiTé vertelt kan je lezen:

“In het begin van het verhaal bestaan de mensen nog niet, er zijn alleen apen. En die apen moeten vechten tegen een dinosaurus. Dat kan dus eigenlijk al niet, want apen en dino’s hebben nooit tegelijkertijd rondgelopen … Enfin, die apen hakken die dinosaurus in de pan. TSJAKKA. Ze eten hem op, en daardoor veranderen die apen in mensen en hup: daar ben ikke, moi, bibi! De eerste mens was een meisje dus … voilà. Dat was MaiTé.”

In MaiTé – Het meisje en de vogel knoeien we graag een beetje met de werkelijkheid, daarom is het ook een verhaal. Artistieke vrijheid, weet je wel.
Zo overwinnen mensapen de dinosaurussen, wat natuurlijk niet echt gebeurd kan zijn: mensen en dino's leefden nooit samen. De mens heeft wel wapens leren maken, om dieren te doden en op te eten.
Je ziet tijdens de voorstelling ook een touw waarop apen en mensen (en MaiTé!) over elkaar heen springen. Het touw stelt de tijdslijn van de evolutie voor, de apen en mensen de verschillende stappen in die evolutie (die dus in deze voorstelling over mekaar heen springen). De koorddansende figuren vallen er soms bijna af … Ook de mensheid is doorheen de geschiedenis al een paar keer bijna ‘van het koord gevallen’. Denk aan de neanderthalers die verdwenen, de ijstijden, grote natuurrampen, de twee wereldoorlogen, de atoombom (zie Apocalyps) ...

Meer over de evolutie, de ontwikkeling van aap tot mens, kan je op deze website lezen bij De evolutietheorie en Charles Darwin.

De mesnelijke evolutie

 

 

Technologische ontwikkeling

Bij MaiTé vertelt kan je lezen:

“Ah ja, eerst heeft de mens het vuur uitgevonden … En dan kwam er elektriciteit, en in de plaats van de natuur kwamen grote huizen en fabrieken, maar dat was niet genoeg, altijd maar meer en meer … en auto’s en helikopters …”

DEEL 1: Vuur

De mens is de enige diersoort die in staat is om vuur te maken. Vuur als energiebron is een essentieel onderdeel gebleken van de menselijke ontwikkeling (zie De evolutietheorie en Charles Darwin). Zonder ‘vuurbeheersing’ had de mens niet aan landbouw kunnen doen, en was er ook geen sprake geweest van industrialisering.


Beheersen van het vuur

 

DEEL 2: Kernenergie

Vele duizenden jaren nadat de mensheid vuur leerde maken en bedwingen, ontdekte men een nieuwe revolutionaire energiebron: kernenergie. Deze oerkracht, die ook in de sterren aanwezig is, bracht de mensheid – naast zeer veel energie in de vorm van elektriciteit – jammer genoeg ook de atoombom (zie De Atoombomkoepel bij Apocalyps).

Powr Plant

 

DEEL 3: Mannen op de maan

De landing van de mens op de maan (zie De Apollomissies) is misschien wel de meest symbolische gebeurtenis in heel onze evolutie van aap tot mens.
Momenteel dromen vele mensen van een bezoekje aan de planeet Mars: dat zou een volgende, immense stap zijn in onze onstilbare honger naar verdere technologische ontwikkeling.
In 2001: A Space Odyssey vliegt de mens naar Jupiter. Dat is nog een heel stuk verder dan de planeet Mars!

Mannen naar de maan

 

Buitenaards leven

Bij MaiTé vertelt kan je lezen:

“En dan wordt de natuur kwaad en ze stuurt monsters op ons af en alles gaat kapot, ook de huizen en de fabrieken en de auto’s en de helikopters … en alles wordt vuur en iedereen gaat dood en ik ben nog maar helemaal alleen en ik moet vluchten naar een nieuwe wereld …”
Over het bestaan van buitenaards leven, leven ‘buiten de aarde’ dus, lopen de meningen sterk uiteen. Sommige astronomen zijn ervan overtuigd dat er buitenaards leven bestaat:

Er zijn miljarden sterrenstelsels in het heelal. Elk sterrenstelsel bestaat uit miljarden sterren. De meeste sterren hebben één of meerdere planeten. Er zijn dus biljoenen planeten … die hebben we nog niet allemaal kunnen bestuderen, maar wie weet is er tussen dat biljoen planeten wel ééntje waar ze, net zoals op de planeet Aarde, ook water hebben … en dus ook leven?

Zijn King Kong en Godzilla monsters of buitenaardse wezens?
En jij, denk jij dat er buitenaards leven bestaat? Wat denk je van aliens? E.T. phone home?

King KongGodzilla

 

Reïncarnatie

Bij MaiTé vertelt kan je lezen:

“Er komt een oude vrouw - ding dong - aan mijn deur met een rode appel en ja hoor, er wordt getrokken en geduwd aan de stangen van mijn armen en benen en ook aan die van mijne kop en ik moet eten van wat duidelijk een GIF-TI-GE appel is?! …
En ik word zot, ah ja. Hallucineren van al dat gif ... évidemment. Weet je wat dat is, hallucineren? Dat lijkt op dromen, maar dan met uw ogen open en zonder te slapen en er gebeurt van alles dat niet kan en dat gebeurt dan precies echt! Ik splits bijvoorbeeld in tweeën, dans ik met een slang en van die dingen …
Ik verander in een zeemeermin en spoel aan op een eiland.”

Reïncarnatie betekent ‘wedergeboorte’: veel mensen geloven dat het niet-lichamelijke deel van een levend wezen, onze geest of ons bewustzijn dus, na de dood niet verdwijnt. Maar dat het na de dood in een ander levend wezen opnieuw geboren wordt.

Sterft MaiTé door het eten van een giftige appel en wordt ze wedergeboren in de gedaante van zeemeermin? Wie heeft dat nu weer bedacht? Dit verhaal gaat alle kanten op! Maar dat mag, daarvoor is het een verhaal. Artistieke vrijheid, weet je wel.

Als jij als ander wezen terug zou kunnen keren na je dood … wat zou je dan kiezen? Een mus of een tijger? Of eerder een tulp of meiklokje? Ik wed erop dat je niet voor eendagsvlieg kiest!

 

Reincarnatie

Copyright © 2017 Spirelli VZW